piatok 17. júna 2016

Wisconsin Death Trip (1999)

Kedysi v roku 1967 narazil spisovateľ a historik Michael Lesy na zbierku fotografií z konca 19. storočia, ktoré pochádzali z malého mestečka menom Black River Falls vo Wisconsine. Po prečítaní starých novinových článkov, ktoré boli k fotografiám viazané, Lesy nakoniec umelecky články aj fotky usporiadal a vydal ako knihu v roku 1973 pod názvom "Wisconsin Death Trip". Bolo to však až o niekoľko dekád neskôr, keď sa režisér James March rozhodol tieto bizarné udalosti, ktoré boli v Lesyho knihe zozbierané, prerobiť do podoby neobvyklej dokumentárnej drámy.

Celý Marchov film je štruktúrovaný ako pásmo rozprávania, starých fotografií a dramatizovaných udalostí, ktoré sa v tej dobe v Black River Falls udiali. Tieto roky sa vyznačovali hlavne krízou, nedostatkom rôznych statkov, hlavne počas tuhých zím, a inými ťažkosťami, čo si vyžiadalo psychologickú daň na mnohých obyvateľoch. V novinách sa neustále objavovali články o častých vraždách, samovraždách, chorobách, šialenstve a násilnostiach medzi miestnymi. Písalo sa dokonca aj o nadprirodzených javoch, duchoch a diablovi. Objavili sa aj postavy, ktoré boli niekedy až komické, ako napríklad Mary Sweeny - duševne chorá žena, ktorá si nevedela pomôcť a neustále kameňmi rozbíjala okná. Podľa správ si vraj dala "tour" po viacerých mestách, kde spôsobila škodu vo výške 50 000 dolárov. Iný prípad zasa opisuje Annu Mianek - mladú pyromaniačku, ktorá podpaľuje domy a stodoly len preto, že sa cíti osamelá a potrebuje trochu vzrušenia.


Film však približuje mnoho iných tragických charakterov, a to spôsobom, ktorý jednoducho upúta svojou hypnotickou štylizáciou a umeleckosťou. Vizuály sú kombináciou originálnych fotografií z konca 19. storočia a rozprávania udalostí z novín, ktoré sú v dokumente spracované. Takmer celý film (okrem súčasných záberov) je natočený v temnej čierno-bielej a pôsobí často ako výstredný a často aj znepokojivý sen. Niektoré scény sa točili priamo v Black River Falls, iné už boli dorobené na rôznych lokáciách. Wisconsin Death Trip je morbídny, tragický, miestami zvrátený, no zároveň zábavný, šokujúci a veľmi pôsobivý. Približuje ťažké časy obyvateľov Black River Falls unikátnym spôsobom, ktorý mne osobne dosť pripomínal úvodnú scénu z filmu "The Fall" z roku 2006. Spojením dokumentárneho filmu a dramatizovaných udalostí tak vzniká originálny kúsok, ktorý úplne právom nesie v názve slovo "trip".



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára