pondelok 19. septembra 2016

Yachts

V roku 1977 na liverpoolskej umeleckej univerzite vznikla kapela Yachts, členovia ktorej predtým hrali v kapele s názvom "Albert Dock" alebo aj "Albert and the Cod Warriors" aj s neslávne známymi Sex Pistols na začiatku roka. Yachts však boli ovplyvnení rôznymi žánrami od punku cez new wave a power pop, čím si vytvorili svojrázny zvuk sprevádzaný výstrednými textami.

Kapela pozostávala zo študentov umenia Boba Bellisa - bicie; J.J. Campbella - spev; Martina Dempseyho - basa; Henryho Priestmana - klávesy, spev a Martina Watsona - gitara, spev. Prvý koncert Yachts odohrali v liverpoolskom klube Eric's Nightclub spolu s Elvisom Costellom. To potom viedlo ku zmluve so Stiff Records, kde im vyšiel singel "Suffice To Say", z ktorého sa neskôr stal ich známy hit. Kolegovia z brandže Costello a Nick Lowe však prešli na nový label s názvom Radar a Yachts ich nasledovali. Tam v roku 1978 vydali singel "Look Back in Love (Not Anger)", ktorý potom nasledovali rádiové nahrávky s Johnom Peelom.

Prvý štúdiový album "Yachts" kapela vydáva v New Yorku v roku 1979. Istý kritik potom kapelu ospevoval kvôli ich klávesovému zvuku kombinovanému s chytľavými refrénmi a zábavnými textami. Podivne vtipný text je známy najmä v pesničke "Yachting Types", ktorý hovorí o priateľke chlapíka, ktorá mu utečie s jachtárom, či v "Box 202", kde zas dievča príde o život pri páde lietadla a jej priateľ si cez inzerát hľadá za ňu náhradu. Mnoho ďalších textov sa tiež venuje romantickým témam, no vždy veľmi výstredne.

Yachts koncertovali po USA aj Európe napríklad s Joe Jacksonom či The Who a v roku 1980 vydali druhý album so sarkastickým názvom "Without Radar", stále však pod vydavateľstvom Radar. Nasledovalo ešte zopár singlov, z ktorých sú známe ich skvelé covery na pesničky ako "There’s A Ghost in My House", originálne od R. Dean Taylora, či "24 Hours From Tulsa", pôvodne od Gene Pitneyho.  Posledné pesničky kapela vydala v roku 1981, kde sa ich kariéra končí. Členovia, ktorí sa medzitým už aj tak vymenili, sa nakoniec vydali svojimi cestami do rôznych iných kapiel. Niektorí kritici kapelou pohŕdajú, iní ju zas chvália. Yachts síce boli jedni z mnohých, ktorí sa objavili na početnej punkovej a new wave scéne, no ich originalitu a cynický postoj k typickým "teenage" témam je počuť takmer z každej nahrávky.










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára