utorok 6. decembra 2016

Asylum Party

Vo francúzskom Courbevoie v roku 1985 vznikla kapela Asylum Party a bola jednou z tých, ktoré sa v tej dobe radili k "nouvelle vague", alebo francúzskej novej vlne. Po vzore britských kapiel ako And Also The Trees, Sad Lovers and Giants či The Chameleons kapela hrala silne atmosférický post-punk s nádychom gotiky a zasnených melódií dream popu.

Asylum Party založili spevák a gitarista Thierry Sobézyk, basák Philippe Planchon a neskôr sa k nim pridal aj klávesák Pascale Macé. Spolu s podobne znejúcimi francúzskymi kapelami Mary Goes Round a Little Nemo hudobní kritici Asylum Party radili k tzv. "touching pop" žánru, avšak najlepšie vystihnutý štýl pre ich tvorbu je skôr coldwave, ktorý bol typický v 80-tych rokoch najmä vo Francúzsku. Coldwave totiž už podľa názvu zahŕňal kapely s mrazivými syntetizátormi, silnými basgitarami a menej vystupujúcimi gitarami, a práve tam zapadá najznámejší album kapely s názvom "Borderline", vydaný v roku 1989. Pred ním síce vyšiel roku 1988 minialbum "Picture One", no na ňom boli tie isté pesničky ako neskôr na prepracovanejšom "Borderline". Album sa od začiatku do konca nesie v ťahavých melancholických melódiách, s textami anglickými aj francúzskymi. Syntetizátory tu hrajú veľkú rolu a spolu s výraznou basou navodzujú unikátnu atmosféru vystihujúcu žáner coldwave. Každá pesnička na "Borderline" proste stojí za to a dokopy tvoria výborný celok a Asylum Party si týmto albumom zaistili svoje miesto na undergroundovej scéne 80-tych rokov.

Toho istého roku kapela vydáva aj EP "What Will You Learn", na ktorom prináša 4 nové songy. Krátko na to, v roku 1990, sa na svet dostáva druhý štúdiový album "Mère", ktorý je však už s nastupujúcimi 90s trochu žánrovo odlišný a oproti "Borderline" ani zďaleka nie taký precítený. Kapela sa už viac orientovala na popovejšiu hudbu, keďže svetlé dni post-punku už s koncom dekády vyhasínali. Posledný singel "Ticket to Ride" bol vydaný tiež v roku 1990 a po finančnej núdzi a nezáujme zo strany verejnosti kapela svoju cestu končí. Po 16 rokoch však ešte v roku 2006 vychádzajú kompilácie ich tvorby "The Grey Years" vol. 1 a vol. 2.








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára