štvrtok 26. januára 2017

Kafka (1991)

V roku 1991 uzrel svetlo sveta film Stevena Soderbergha s výstižným názvom Kafka. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide o životopisný film o známom spisovateľovi, avšak tento dojem sa pri pozeraní postupne stráca. Film Kafka totiž čerpá aj z faktov o samotnom Kafkovi, avšak vo väčšej miere prelína skutočnosť s literárnou tvorbou autora, kde hranica medzi reálnym a fiktívnym stráca význam.

Hlavná dejová línia čerpá najmä z nedokončenej knihy Zámok a z Procesu a vytvára tak typickú "kafkovskú" atmosféru plnú tajomnosti a bizarných situácií. Hlavný hrdina, úradník Kafka (Jeremy Irons), sa v Prahe roku 1919 po záhadnej vražde jeho kolegu zaplieta s členmi akejsi rebelantskej skupiny. Tá má na svedomí rôzne bombové útoky po celom meste a ich cieľom je prekaziť plány tajnej organizácie, ktorá kontroluje najväčšie udalosti v spoločnosti a sídli v tajomnom zámku (ktorý samozrejme predstavuje Pražský hrad). Kafka sa k skupine nakoniec pridá a na vlastnú päsť skúša odhaliť, čo sa v zámku vlastne deje, avšak toto konanie postupne prináša vysoké obete...


Kafka nebol žiaden trhák a nikdy ním ani nebude. Recenzie a reakcie na tento film sú dodnes rozporuplné aj napriek tomu, že vizuálne ide o pôsobivú snímku a herecké obsadenie, ktoré okrem Jeremy Ironsa zahŕňalo napríklad Iana Holma, Aleca Guinnessa či Theresu Russell, bolo naozaj slušné. Zaujímavým prvkom bol čierno-biely obraz, ktorý však v momente, kedy sa protagonista dostal do zámku, prešiel do farieb, a potom znova do čierno-bielej. A práve tam je celá podivnosť filmu. Šedivé, ale zaujímavé zábery na nočnú Prahu plnú tieňov a starých dláždených ulíc zrazu strieda dej s "bláznivým vedcom" v hlavnej úlohe záporáka. Vďaka týmto sci-fi prvkom, ktoré sa neskôr objavili, niektorí film prirovnávali k Brazil od Terryho Gilliama, iní zas k Naked Lunch od Cronenberga.


Režisér teda nestavil len na vyrozprávanie osudov prostého spisovateľa, naopak, nasadil ho do akcie a vrhol do víru zložitých rozhodnutí a situácií, ktoré vznikli priamo v jeho hlave. Prečo však Soderbergh, zjavne Kafkov fanúšik, spravil film o svetoznámom spisovateľovi v takom neobvyklom štýle? Možno za tým stála túžba natočiť temnú gotickú melodrámu zasadenú do tajomného, architektonicky bohatého mesta. Vnikol tak zvláštny, ale originálny film, ktorý sa snáď nedá zaradiť nikam a dnes už mu patrí označenie "kult". Režisér v roku 2013 dokonca prehlásil, že plánoval natočenie toho istého filmu v úplne inom kabáte. Či sa toho ešte dočkáme, to sa nevie. Isté však je, že Kafkovým čitateľom tento film môžem odporúčať, i keď je miestami fakt pritiahnutý za vlasy, ale to predsa boli aj Kafkove príbehy, tak prečo nie?


Celý film:


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára