pondelok 13. marca 2017

Eyes

Bolo to kedysi v roku 1978, kedy (medzi inými mnohými) vznikla v Los Angeles punková kapela The Eyes. Tá však nakoniec onedlho z názvu vypustila "the" a tak vznikli Eyes, ktorí mali síce na svedomí len zopár pesničiek, no tie všetky do jednej stáli za viac než len jedno vypočutie.

Vydavateľstvo Dangerhouse je medzi fanúšikmi undergroundovej hudby známou vecou. Vydalo totiž mnoho singlov aj EP-čiek, ktoré obsahovali dnes už klenoty punkovej hudby. The Eyes však začali na "What Records?", kde sa na nejakých kompilačkách objavili dve pesničky, "Don’t Talk to Me", v ktorej spieva Charlotte Caffey, a "Kill Your Parents", kde už je za mikrofónom Joe Ramirez, ktorý s klasickým punkovým hnevom vykrikuje čosi rebelantské. Tieto dva songy však kapele nejakú väčšiu prestíž nepriniesli. Bolo to až v roku 1979, kedy v spomínanom vydavateľstve Dangerhouse vyšiel legendárny singel s názvom "TAQN", čo bola skratka pre "Take A Quaalude Now". Táto nahrávka obsahovala pri počiatočnom vydaní len dve pesničky, "TAQN" a "Topological Eyes", avšak v roku 2009 sa Artifix Records postarali o nové vydanie, ktoré už obsahovalo ďalšie štyri predtým nevydané veci.


A práve toto novšie vydanie "TAQN" je proste vec, ktorá je povinnosťou pre všetkých fanúšikov klasického punku a troška aj new wave. Kalifornská scéna totiž často zapájala okrem elektrických gitár aj klávesy, ktoré sú na "TAQN" značne výrazné a zapamätateľné. Rýchlosťou a podivnou hravosťou niektorí pesničky z tohto EP prirovnávajú k známejším punkovým L.A. klasikom The Dickies. Treba však spomenúť, že aj napriek počiatočne zábavným melódiám sú texty Eyes oproti mnohým iným kapelám tej doby niekde úplne inde. O tom svedčí aj text "Topological Lies", ktorý sem proste musím hodiť:

You've got to find the curvy lines 
That lead you to the new franchise 
And once you've got inside 
You can' get out 
You just circle back up on your fatty little self. 
The bondage of the atom past 
We're shrinking towards the limit fast 
And once we've gone inside 
We can't get out 
I just pull you down into oblivion with me. 
Walk down the path of darkness 
Where X-rays are the only sign 
They light the golden arches 
That demarcate the curvy lines 
Topological lines 
I'll have my catchy uniform 
My heels are high my hose are torn 
And once I get inside 
I can't get out 
I just circle back up on my ratty little self

Kedy ste naposledy videli punkovú pesničku s takýmto textom? Na to, aké je celé EP svojím zvukom bláznivé, je to celkom zaujímavé. Rovnako sú na tom aj pesničky ako "Eniwetok" či "TAQN", avšak o tom nech sa presvedčí každý sám. Je celkom škoda, že Eyes toho v tomto zložení a s takýmto zvukom nenahrali viac, ale to už tak pri týchto kapelách býva. Joe Ramirez mal vtedy prsty ešte vo viacerých projektoch, ako napríklad Black Randy či v ďalšej punkovej kapele The Brat. Jeho účasť som si však aspoň ja osobne najviac (opakovane) užil práve na "TAQN", kde bol gitaristom a spevákom. Je to proste jedna perfektná nahrávka s originálnymi a zábavnými pesničkami, ktoré výborne demonštrujú energickosť trochu netypického punku z konca 70-tych rokov v USA. Nakoniec dodám ešte jednu bizarnosť - Joe Ramirez sa neskôr pridal k Slayer, áno k tým SLAYER, pod iným menom. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára