štvrtok 13. apríla 2017

Francis Marion Crawford - The Upper Berth (1886)

Francis Marion Crawford (1854 - 1909) bol americký spisovateľ, ktorý sa okrem mnohých noviel preslávil aj viacerými fantastickými a hororovými príbehmi. Duchárske historky a poviedky o upíroch a démonoch preňho neboli cudzie, a jednou z jeho najznámejších poviedok je dodnes aj mrazivý príbeh s názvom "The Upper Berth".

Dej "The Upper Berth" (v preklade "Horné lôžko") je rozprávaný postavou menom Brisbane a štýl, akým je poviedka napísaná, značne pripomína neskoršie Lovecraftove príbehy. Brisbane svojim známym rozpráva príhodu, ktorú sám zažil na palube lode menom Kamtschatka v kajute 105, kde spával na dolnom lôžku poschodovej postele. V jeho kajute sa však začnú diať podivné veci, keď uprostred noci do izby vojde neznámy muž a ľahne si na horné lôžko. Neskôr sa Brisbane zobudí na to, že muž z postele vyskočil a z izby utiekol. Onedlho však znova zaspí, no následne počuje z horného lôžka zvuky a zároveň cíti výrazný zápach vlhkosti. Usudzuje teda, že jeho kolega sa vrátil a zrejme trpí morskou chorobou. Ráno Brisbane zistí, že okienko je z neznámych príčin otvorené a záves na hornej posteli zatiahnutý. Keď sa s týmito zážitkami zdôverí doktorovi, ten mu len nervózne oznámi, že traja námorníci, ktorí predtým v kajute bývali, všetci pri plavbe zmizli. Onedlho sa Brisbane od samotného kapitána dozvedá, že jeho spolubývajúci je nezvestný, pričom zrejme skočil cez palubu...

"The Upper Berth" je jednou z tých vskutku strašidelnejších poviedok, aké boli v 19. storočí napísané klasickými autormi. Morská tematika a najmä atmosféra neznáma a akejsi desivej bytosti inšpirovala spomínaného H. P. Lovecrafta, v dielach ktorého prevládali najmä neznáme sily spájané s oceánom a šialenstvom ľudskej mysle. V prípade Crawforda sa však stále jednalo o klasický, ale koniec-koncov aj trocha netypický duchársky príbeh, ktorý by možno vo väčšine dnešných čitateľov dnes nevyvolal príliš veľa hrôzy, ale ktorý istotne stojí za prečítanie. Pre obdivovateľov Poea, Montague Rhodes Jamesa či Lovecrafta je to povinnosť. Celú poviedku v angličtine si môžete prečítať TU.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára