sobota 13. mája 2017

The Rousers

The Rousers bola holandská kapela z mestečka Broek op Langedijk, ktorá vznikla v septembri 1977 a predstavovala jednu z prvých new wave kapiel Holandska. Inšpirovaní hlavne britskou scénou a kapelami ako Beatles, Buzzcocks či The Damned sa The Rousers rýchlo zaradili medzi punkové zostavy, avšak s tým rozdielom, že tiahli viac k popu ako k "anarchii".

Kapelu založili bratia Cock de Jong (gitara, spev) a Jan de Jong (bicie), Rob Marienus (basa) a Theo van der Plas (spev) a v začiatkoch hrali hlavne punkové covery od Ramones a The Damned. Theo však neskôr odchádza a do kapely prichádzajú noví členovia, Wieb (gitara) a Bonne Zigtema (spev). Po týchto zmenách The Rousers začali mixovať energiu punku s beat hudbou 60-tych rokov a označovali svoju hudbu ako "new beat". Roku 1979 už vydávajú prvý singel "Magazine Girl", ktorý bol prijatý pozitívne, avšak niekde bol zakazovaný kvôli pornografickému obalu, ktorý samozrejme odkazuje na titulnú pesničku. Po ňom prichádza  roku 1980 druhý singel "Rock 'N Roll Or Run" s ďalšími kvalitnými melódiami a singel "Susan's Day", nasledované rovno albumom "A Treat Of New Beat", po čom sa The Rousers v podstate stali kultovou záležitosťou. Už na týchto prvých nahrávkach a na celom albume kapela výborne prezentuje rytmický punk s popovými vplyvmi, čím ich niekto dodnes označuje za power popovú kapelu.


Po prvom albume hneď rok na to kapela vydáva druhý album s názvom "Touched". Ten je už viac označovaný za "new wave", avšak stále na ňom počuť odkaz na 60-te roky, ako napríklad v prípade coveru "I'm Not Like Everybody Else" od The Kinks. Ako to už však býva, najmä ak si kapely nastavia latku vysoko prvými nahrávkami, "Touched" už bol komerčným prepadákom. Krátko na to roku 1982 členovia usúdili, že zrejme nemá význam ísť ďalej, a The Rousers končia. Po rokoch sa však mnohí fanúšikovia k tejto kapele vrátili a hlavne vinyl "A Treat Of New Beat" je dodnes vzácnym zberateľským kúskom. Zaujímavý je aj jeho obal, ktorý vytvoril umelec Joost Swarte a ktorý bol zvolený medzi najlepšie obaly v Holandsku. Niektorí členovia kapely sa neskôr rozdelili do kapiel The Thought (s viac 80s zvukom) a The Shavers.






FULL ALBUM:



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára