štvrtok 8. júna 2017

An Occurrence at Owl Creek Bridge (1962)

V roku 1891 vydal americký spisovateľ Ambrose Bierce dnes už legendárnu poviedku s názvom "An Occurrence at Owl Creek Bridge". Tak ako mnohé jeho iné príbehy, aj tento sa odohráva počas občianskej vojny, avšak nesie prvky tajomných udalostí, ktoré vyústili do bizarného konca. V roku 1962 potom vznikol rovnomenný krátky film pod vedením francúzskeho režiséra Roberta Enrica a dá sa povedať, že dosahuje vysokej kvality rovnako ako aj originálny príbeh.

Peyton Farquhar je vlastníkom plantáže, ktorého majú kvôli priestupku voči armáde popraviť vojaci na moste v Alabame. Farquharovi sa okolo krku ovinie slučka a predtým, než stihne vymyslieť, ako by sa z tejto situácie dostal, ho už vojaci sotia dolu. Náhodou sa však lano odtrhne a muž padá do rieky, kde si rýchlo uvoľňuje zviazané ruky aj nohy a dáva sa na bezhlavý útek pred streľbou a kanonádou vojakov na moste. Odsúdenému sa nakoniec podarí svojim prenasledovateľom uniknúť a vydáva sa rovno domov za svojou manželkou a deťmi. Ale nie všetko ide podľa plánu, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať...

Príbeh bol sfilmovaný Robertom Enricom, ktorého kariéra trvala od 50-tych rokov až do jeho smrti v roku 2001. Ani nie 25 minútový film ešte toho roku vyhral ocenenie v Cannes za najlepšiu krátku snímku a rok na to cenu Academy Award za najlepší krátky akčný film (skôr v zmysle napínavý než ako poznáme akčné filmy dnes). Úspech sa prejavil ešte aj v roku 1964, kedy sa film stal súčasťou americkej sci-fi/fantasy show The Twilight Zone, kde sa objavovali prevažne tajuplné príbehy s paranormálnymi a sci-fi prvkami. Zaujímavým a vo filme skvele zobrazeným je hlavne zvrat, ktorý príde na konci príbehu, tak ako to Ambrose Bierce mal vo zvyku pri svojom písaní. Dokonca aj život samotného Bierca v roku 1913 končí rovnako záhadne, ako jeho historky - stratil sa kdesi v Mexiku, keď cestoval spolu s rebelmi, a odvtedy o ňom už nikto nikdy nepočul. Celý film je dostupný na YouTube:





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára