štvrtok 28. júla 2022

The Freshies

Žáner: power pop, punk rock, indie
Pôvod: Manchester, UK
Aktivita: 1978 - 1982, 2010, 2012, 2019 - súčasnosť

Manchester bol koncom 70-tych rokov minulého storočia hudobne dosť zaujímavý. Okrem, ako inak, punkových kapiel sa tam rôzne žánre rozvíjali a krížili svižným tempom. Okrem nastupujúcej elektroniky tam však existovalo veľa "tradičných" rockových kapiel, a jednou z nich boli aj The Freshies pod vedením dnes už legendárneho Chrisa Sieveyho. Sievey sa už hudbe venoval od mlada a táto kapela bola asi jeho prvým vážnejším počinom, kde sa mu podarilo dosiahnuť priemerného úspechu. Legenda hovorí, že pri zháňaní členov do kapely sa uňho doma zastavil aj 14-ročný Johnny Marr, ktorý však bol odmietnutý s tým, že je príliš mladý. V roku 1978 teda kapela už vydáva svoje prvé EP, rýchlo nasledované mnohými ďalšími singlami aj dlhšími nahrávkami s nenormálne dlhými názvami.

Veľa z pôvodnej tvorby The Freshies boli lo-fi nahrávky, ktoré znejú miestami len ako nie príliš kvalitné demá. To však ich pesničkám neuberá na celkovej kvalite a mnohé chytľavé melódie sa dnes už radia medzi skutočné power popové klenoty. Sievey dokonca v roku 1974 založil vlastné vydavateľstvo Razz Records, na ktorom okrem iného vyšlo aj mnoho nahrávok samotnej kapely. Známy bol taktiež pre svoje výstrelky, ktorými sa často svoju tvorbu snažil propagovať aj za cenu toho, že chytro oklame nejaké vydavateľstvo. Pri jednej príležitosti, kedy Sievey práve vykladal platne The Freshies v miestnom hudobnom obchode v Manchestri, si ho tiež všimla predávajúca slečna, a to tiež dalo zrod asi ich najväčšiemu hitu s názvom "I'm In Love With The Girl On A Certain Manchester Megastore Checkout Desk". 

Ich posledný single vyšiel v roku 1982 pod Stiff Records, a aj napriek tomu, že kapela nahrala tucty (ak nie stovky) pesničiek, nikdy nevydala žiaden album. V roku 2005 vyšla pod Cherry Red Records známa kompilácia "The Very Very Best Of…Some Long and Short Titles", ktorá dobre zachytáva hlavnú pôvodnú tvorbu kapely. Sievey, keďže to bol vskutku zaujímavý jedinec, sa po rozpade kapely vydal na netypickú sólo dráhu zabávača a hudobníka s umelou hlavou pod jeho alter egom menom Frank Sidebottom. Sám sa označoval ako "najväčší fanúšik The Freshies". Táto kariéra mu nakoniec priniesla ešte väčšiu slávu a dlhoročné vystupovanie v televízii, ale to je iný príbeh. Chris Sievey zomrel 21. júna 2010 na rakovinu vo veku 54 rokov, a ako sa zistilo, bol takmer na mizine. Vďaka rýchlemu zásahu jeho priateľov a rodiny sa však aj pomocou jeho fanúšikov podarilo usporiadať finančnú zbierku na decentný pohreb pre tohto talentovaného umelca. O Frankovi Sidebottom je dnes už natočených (alebo minimálne inšpirovaných) viacero filmov a aj dokument.


 

 Single a EPs:

The Freshies, Chris Sievey - Washed Up / Baiser - 1978

The Men From Banana Island Whos Stupid Ideas Never Caught On In The Western World As We Know It - 1979

Straight In At No. 2 EP - 1979

Yellow Spot / If Its News - 1980

The Freshies / Chris Sievey - We're Like You / Hey - 1980

My Tape's Gone - 1980

I'm In Love With The Girl On The Manchester Virgin Megastore Checkout Desk - 1980

Chris Sievey And The Freshies / The Freshies - Last / Skip The Flight Jim - 1980

Oh Girl - 1980

Dancin' Doctors - 1981

If You Really Love Me, Buy Me A Shirt  - 1981

I Can't Get "Bouncing Babies" By The Teardrop Explodes- 1981

Wrap Up The Rockets - 1981

Fasten Your Seat Belts - 1982


Kompilácie:

Chris Sievey & The Freshies - Early Razz - 1985

The Very Very Best Of…Some Long and Short Titles - 2005

Early Singles - 2013


 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára