utorok 9. augusta 2016

Josef K

Rok 1979 znamenal pre škótsku nezávislú hudobnú scénu zrod kapely, ktorá sa sama označovala ako "anti-rocková". V Edinburghu vznikli svojrázni Josef K. Je zbytočné vravieť, že názov si dali podľa hlavného hrdinu Kafkovo Procesu, a tiež samozrejmé, že existovali len krátko, no zanechali veľmi vplyvný odkaz.

Kapelu založil spevák a gitarista Paul Haig s bubeníkom Ronniem Torranceom. Tých neskôr doplnil gitarista Malcolm Ross a basák David Weddell a zostava bola kompletná. Po nahraní 10-pesničkového dema ako prvý vydali singel "Romance"/"Chance Meeting" pod záštitou bubeníka z kapely Orange Juice Stevena Dalyho. Potom kapela prešla k vydavateľstvu Postcard Records, ktoré bolo na začiatku 80-tych rokov neskôr vychvaľované vydávaním úspešných singlov.

Josef K nahrali svoj debutový album "Sorry for Laughing" roku 1981 v štúdiu Castle Sound Studios, avšak samotná kapela s ním nebola príliš spokojná. Členovia sa zhodli, že album má príliš uhladený a čistý zvuk. Haig ho opísal ako "fádny a dezinfikovaný", a tak vyšlo len niekoľko kópií. Ďalší album s názvom "The Only Fun in Town" nahrala kapela v Belgicku len za dva dni, pričom chceli docieliť viac "live" zvuk. Haig sa však neskôr vyjadril, že trocha ľutuje, že sa kapela vlastne snažila nahrať nepočúvateľný album so spevmi nahranými príliš nízko. Tento album sa však stal ich oficiálne jediným, a v britských rebríčkoch neskôr dostal slabé hodnotenie. Kapela roku 1982 nahrala ešte singel s výstižným názvom "The Farewell Single", po čom líder Paul Haig vyhlásil, že viac už skladať netreba a skupinu treba rozpustiť "v najlepšom", na vrchole ich kariéry. Torrance neskôr s Weddellom sformovali krátko žijúcu kapelu The Happy Family, zatiaľ čo Haig sa pustil do sólo kariéry so svojím vlastným vydavateľstvom. Malcolm Ross sa pridal k Orange Juice a postupne aj k iným kapelám, až sa nakoniec tiež dal na sólo dráhu.

Josef K však našťastie neostali celkom zabudnutí. Už v roku 1990 vyšiel dvojalbum "The Only Fun In Town / Sorry For Laughing" s kompletným zoznamom nahrávok. Počas rokov sa ich hudba znova a znova pripomínala na ďalších kompiláciách, z ktorých dnes najznámejšia je z roku 2006 a má názov "Entomology". Hudobne by sa ich tvorba dala zaradiť k post-punku s funky a dance prvkami. Ovplyvnení boli najmä americkými skupinami ako Pere Ubu, Television, Talking Heads či The Voidoids. Po textovej stránke však Josef K značne vyčnievali z radu a oproti iným kapelám pôsobili vážnejšie. Boli tiež prirovnávaní k Joy Division, avšak nezneli tak "zdeprimovane". Paul Haig bol totiž fanúšikom Iana Curtisa a pesnička "It's Kinda Funny" bola inšpirovaná práve jeho samovraždou. Haig bol taktiež pri písaní textov inšpirovaný mnohými známymi a uznávanými autormi, ako boli napríklad (samozrejme) Franz Kafka, Albert Camus, Hermann Hesse, Dostojevskij či Knut Hamsun.

Aby sa objasnil pojem "anti-rocková" kapela, ako o sebe Josef K tvrdili, znamená to, že členovia odmietali alkohol a drogy a na koncertoch nehrali žiadne prídavky, pretože gitarista Malcolm Ross ich považoval za "povýšenecké". Josef K mali značný vplyv na viacero kapiel 80-tych rokov, ako napríklad The June Brides či The Wedding Present (ktorí tiež nehrali prídavky), a taktiež na novšie kapely ako Franz Ferdinand, The Futureheads či The Rapture.










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára