nedeľa 23. apríla 2017

The Stukas

The Stukas vznikli roku 1977 v Londýne a ich zvuk sa pohyboval niekde medzi punkom a pub rockom s klasickými rock'n'rollovými gitarami. Existovali len niečo okolo roka a stihli dokopy vydať tri výborné single, ktoré sú však dnes už považované za top nahrávky svojho žánru.

Kapelu tvorili: Paul Brown - spev, Mick Smithers - gitara, Raggy Lewis - gitara, spev, Kevin Allen - basa, John Mackie - bicie. The Stukas debutovali vo vydavateľstve Chiswick s prvým singlom "Klean Living Kids / Oh Little Girl", na ktorom kapela hneď tak trocha vybočuje z radu punkových kapiel tej doby. Už prvé pesničky totiž obsahujú rock'n'rollové riffy ako z učebnice od Chucka Berryho, avšak v tempe energického pub rocku.


Druhý singel (alebo EP?) s názvom "I Like Sport" The Stukas vydávajú vo vydavateľstve Sonet vo februári 1978. Na ňom je znova v troch pesničkách počuť prelínanie typického punku so sólami na štýl kapiel ako Eddie & The Hot Rods. Každopádne ide znova o skvelé nahrávky plné energie, ktoré vystihujú entuziazmus undergroundových kapiel ku koncu 70-tych rokov. 


Neskôr toho roku The Stukas vydávajú tretí a posledný singel "Wash Machine Boogie / Motorbike", na ktorom dokonca vytiahli akustické gitary a tiahli pomaly k rockabilly, avšak aspoň podľa mňa sa tento ich posledný počin už na predošlé neťahá a zdá sa mi, ako keby sa chlapcom už ďalej nechcelo. Zrejme preto aj kapela toho roku končí a rádiá o nich, samozrejme, záujem príliš nemajú, aj keď sa vraj objavili aj u Johna Peela. Tak či tak ide o výborné nahrávky, ktoré proste musím odporúčať každému, kto si myslí, že "punk" (vo všeobecnosti pre neznalcov) bol len o troch akordoch, škriekaní a rozbíjaní gitár. 










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára