sobota 19. augusta 2017

Aerial FX

Koncom 70-tych rokov sa hudobná scéna v UK posúvala od punku k elektronike a new wave. V roku 1980 v Oxforde vznikla kapela podivného názvu Aerial FX, ktorá zaujímavo kombinovala viaceré žánre; od melodického new wave rocku až k temne experimentálnym pesničkám na ich jedinom albume, AFX sa dodnes radí k zabudnutým kapelám, ktoré v tej dobe patrili medzi tie inovatívnejšie.

Kapelu založili Chris Hufford (spev), Andy Melton (basa), Richard Hart (gitara), Bryce Edge (klávesy/vokály) a Simon Bladon (bicie). Členovia predtým pôsobili v skupine Exit 13, ktorá však nakoniec neuspela, a tak až v roku 1980 pod menom Aerial FX vydávajú prvý singel "So Hard" vo vydavateľstve Square Records. Tento ich prvý počin je mojou obľúbenou záležitosťou a obe pesničky "So Hard" a "It's About Time" určite patria medzi výborné príklady melodického new wave, niečo medzi power popom a post-punkom s výraznými klávesmi. Obe tieto pesničky fanúšikov týchto žánrov zaujmú chytľavými refrénmi a skvele vyváženými gitarami a klávesami, po ktorých prichádza roku 1981 druhý singel "Take it from here/Somewhere". Tam už však kapela prechádza na pochmúrnejšie tóny, ktoré sa už viac približujú k silnejúcej ére britského post-punku. Aj tento singel však určite má čosi do seba a stojí za vypočutie.

Rok 1982 a tretí singel "Instant Feelings / 5: 15" je na svete, tentokrát v duchu minimal synth žánru. Aerial FX sa už stali viac elektronickou kapelou, avšak našťastie to veľmi neprehnali. Toho istého roku taktiež vychádza ich jediný album "Watching the Dance" vo vydavateľstve Kamera Records, ktoré sa postaralo o mnohé nahrávky post-punkovej legendy The Fall. Niektorí tento album dodnes označujú za "masterpiece" melancholického post-punku, čo v určitej miere vskutku je. Z tohto albumu by som určite spomenul pesničky ako "Out of the window", "Hold Me" a "Accident", ktoré sa však hodia na náladu á la Joy Division. Po tomto albume to kapela skúsila v EMI, avšak po nejakej dobe nečinnosti to nakoniec v roku 1986 vzdala a svoju činnosť ukončila. Zaujímavosťou je, že Chris Hufford a Bryce Edge v hudobnom priemysle ostali a stali sa manažérmi jednej z najúspešnejších kapiel na svete - Radiohead, pričom nimi sú vraj dodnes. Hufford neskôr ešte dal dokopy zbierku známych aj nevydaných pesničiek Aerial FX, ktoré vyšli roku 2010 ako kompilácia pod názvom "Same River Twice".











Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára