nedeľa 21. novembra 2021

November (2017)

Estónsky režisér menom Rainer Sarnet svetu v roku 2017 predstavil unikátny film, ktorému sa odvtedy dostalo mnoho chvály a uznania. November totiž kombinoval tradičné folklórne príbehy a fantastické prvky s modernou kinematografiou a zaujímavou kamerou a kostýmami, výsledkom čoho bol čiernobiely trip do krajiny čarov, duchov a legendárnych postáv.

Film bol inšpirovaný knihou Rehepapp od spisovateľa menom Andrus Kivirähk, v ktorej autor vyrozprával príbehy inšpirované estónskym folklórom. Dej sa odohráva najmä v chudobnej dedine hlboko v lesoch, kde medzi dedinčanmi prirodzene existujú aj duchovia mŕtvych a aj samotný diabol, od ktorého si miestni môžu kúpiť dušu, aby si spravili svojho vlastného sluhu poskladaného prakticky z čohokoľvek. Tieto umelo oživené bytosti, ktoré sa nazývajú "Kratt", môžu byť poskladané z rôznych domácich predmetov ako hrable, žehličky či bicykle, rovnako aj s prídavkami zvieracích lebiek, či dokonca v podobe snehuliakov. Už výrazné čiernobiele spracovanie dodáva filmu gotickú atmosféru a vytvára temné pozadie pohanských dôb. V mnohých scénach sa objavujú bytosti ako diabol, čarodejnica, vlkodlaci, duchovia zosnulých, stelesnenie morovej epidémie v podobe kozy a podobne. 

 

Hlavný dej príbehu sa však sústredí na mladé dievča menom Liina (Rea Lest-Liik), ktorá sa zaľúbi do miestneho mladého muža Hansa (Jörgen Liik). Ten však túži viac po dcére baróna, ktorá žije na zámku, mimo chudobu ich dediny, a počas svojich námesačných prechádzok často v noci vylieza na strechu sídla. Liina sa preto snaží Hansa získať akoukoľvek cestou, čo však môže mať nečakané následky. Príbeh filmu je vcelku jednoduchý, avšak detailov a ďalších vedľajších udalostí je v ňom zhromaždených dosť. Každodenný vidiecky život sa každú chvíľu prelína s rozprávkovými príhodami a fantastickými zjavmi, často však aj s hororovými prvkami a navyše aj občasným čiernym humorom. Bezvýchodisková situácia centrálneho milostného trojuholníku spolu s bizarným dianím v dedine však postavy filmu ženie do neúprosných osudov. 

November je teda verným zobrazením večného motívu a folklóru nielen Estónska, ale aj iných krajín. So svojím originálnym spracovaním a umelecky komponovanými scénami to vyzerá, že ide o modernú klasiku, ktorá bude oceňovaná aj po mnohých rokoch. Herecké zastúpenie a výkony taktiež nezaostávajú, a aj napriek prítomnosti celkovo neznámych hercov ide o majstrovské dielo. Spolu s fantastickými až surreálnymi filmami Jeana Cocteaua ale dokonca aj modernými príkladmi ako "The Lighthouse" či "The VVitch" od Roberta Eggersa sa November môže hrdo radiť k čiernobielym dielam, ktoré sa svojou atmosférou a originalitou iste zapíšu mnohým divákom do pamäti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára