piatok 24. júna 2016

The Cigarettes

The Cigarettes existovali na britskej punkovej scéne len cca 3 roky a ani počas tohto obdobia až dodnes sa ich hudobná tvorba nedá presne zaradiť. Výzorom boli MODi na štýl The Who. Gitarovými riffmi a tempom viac do punku '77. A niektorými refrénmi skôr do power popu. V skratke - išlo o kapelu so svojím štýlom, ktorý jasne dokazoval, že škatuľkovanie je blbosť.

The Cigarettes vznikli v roku 1978 v anglickom Lincolne. Zostavu tvorili len traja členovia: Rob Smith (nie ten vlasatý z The Cure) za mikrofónom a na gitare, Steve Taylor na base a s druhými vokálmi, a Adam Palmer za bicími. Svoju prvú nahrávku - EP s názvom "They're Back Again, Here They Come" - vydali v roku 1979. Už na tomto EP je počuť, že trio sa nedrží štandardov undergroundovej hudby tej doby a ide si svojou cestou. V pesničkách totiž mixujú rôzne žánre a nezameriavajú sa len na priamočiary punk. Ich texty sú premyslenejšie, hudba je miestami melodická a miestami zas agresívnejšia. Zatiaľ čo im dnes prischla nálepka MOD kapely, toto EP hovorí o niečom inom, pretože jednoznačne neboli druhí The Jam. Rok 1980 prináša ďalšiu nahrávku s názvom "Can't Sleep At Night", pričom sa jednalo o dvojpesničkový singel s pesničkami "Can't Sleep At Night" a "It's The Only Way To Live (Die)". 

Onedlho, roku 1981 sa však The Cigarettes rozpadli a ich tvorba upadla do zabudnutia. Ich songy sa behom nasledujúcich dekád síce pripomenuli na niekoľkých kompiláciách, no bolo to až v roku 2002, kedy vyšla kompilácia všetkých ich pesničiek, vrátane nevydaného materiálu, live nahrávok a nahrávok s Johnom Peelom. Album sa volal "Will Damage Your Health!" a celkovo pozostával až z 30 pesničiek, ktoré výstižne hovoria samé za seba. Na tejto kompilácii je ešte výraznejšie počuť, ako originálne kapela vedela do svojich songov zakomponovať elementy z rôznych žánrov. Za zmienku okrem predtým vydaných pesničiek určite stojí energická "Frivolous Disguises", viac melancholické "Run", "Screaming Dreaming" či "After All", a popovejšia "Surrender".  The Cigarettes síce existovali krátko, no podali jasnú správu o tom, že ich hudba nemusí byť presne zadefinovaná.










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára