piatok 22. apríla 2016

Mary Goes Round

Francúzska kapela Mary Goes Round vznikla v druhej polovici 80-tych rokov, kedy boli na hudobnej scéne v obľube žánre post-punk a atmosférický coldwave. Kapela, ktorej jadrom boli Jérôme Avril a Cécile Balladino, kombinovala niekedy až psychedelické melódie gitár a kláves do unikátnych pesničiek, ktoré sa priraďovali k tzv. "touching pop" štýlu.

Mary Goes Round odštartovali po tom, čo roku 1986 hrali pred Sonic Youth v parížskom Rex Club. Svojím zvukom sa podobali coldwave a dream popovým kapelám z rodného Francúzska ako boli Little Nemo, Asylum Party či Babel 17. Ako alternatívna kapela upísaná nezávislému vydavateľovi Lively Art sa Mary Goes Round tešili obľube najmä medzi mládežou obľubujúcou new wave a umeleckejšiu alternatívu. Ich prvý album z roku 1989 s názvom "70 Suns in the  Sky" je typický chladnými klávesami, údernou basou a zasneným Avrilovým spevom, ktoré dopĺňa škrípajúca gitara. Celý album sa nesie takmer až v gotických mrazivých melódiách na štýl "Pornography" od The Cure a skvelo vystihuje francúzsky coldwave 80-tych rokov. Atmosféru vytvárajú aj názvy a texty piesní, ktoré hovoria príbehy o Mary a jej iných variáciách, pričom poslucháča nechávajú hádať: kto tá Mary vlastne je?

Spolu s debutom vychádza toho roku aj album "Sunset", ktorý sa nesie v podobnom atmosférickom duchu. Roku 1990 kapela vydáva tretí album "Highway Planet", kde znova nachádzame odkazy na Mary, o ktorej celá kapela vlastne je. Posledným štúdiovým albumom bol "Mary In Wonderland", ktorý však už naberal indie prvky. Dnes má spevák Jérôme Avril iný projekt s názvom Brachko, no hudba Mary Goes Round ostáva pre fanúšikov alternatívnej scény 80-tych rokov stále dôležitá a vplyvná.








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára