pondelok 11. apríla 2016

Wake in Fright (1971)

V roku 1961 vydal novinár a spisovateľ Kenneth Cook román s názvom "Wake in Fright", ktorý bol o desaťročie sfilmovaný režisérom Tedom Kotcheffom do strhujúcej podoby. Wake in Fright je známy aj pod názvom Outback a dnes sa už radí k austrálskym filmovým klasikám, pričom je prirovnávaný ku kontroverzným thrillerom ako "Straw Dogs" či "Deliverance".

Učiteľ John Grant (Gary Bond), ktorý je nútený pracovať v malom vnútrozemskom zapadákove Tiboonda, sa na vianočné prázdniny chystá do Sydney za svojou priateľkou. Cestou na lietadlo sa však musí zastaviť v baníckom mestečku Bundanyabba, prezývanom "The Yabba", kde sa miestni na cudzincov pozerajú veľmi pozorne. Policajt Crawford (Chips Rafferty) mu v krčme neustále objednáva pivo a ukazuje mu, ako sa miestni bavia pri hazardnej hre two-up. Grant sa do hry zapája a spočiatku vyhráva slušnú sumu peňazí, no gambling ho vtiahne natoľko, že nakoniec prehrá všetky svoje peniaze a ostáva tak uväznený v zabudnutom mestečku, odkázaný na (ne)milosť bezcharakterných obyvateľov, ktorí sa najradšej oddávajú len alkoholu, sexu, hazardu a surovým lovom na kengury. Tí spočiatku Granta prijímajú a pozývajú k sebe domov, no ukazuje sa, že si len chcú overiť, či je "skutočný chlap" a dokáže sa s nimi poriadne opiť. Grant sa každý nasledujúci deň zobúdza v stále úbohejšom stave spolu s neohrabaným osadenstvom mestečka a upadá do zúfalých alkoholických situácií a nálad, z ktorých možno nakoniec nie je úniku...


Wake in Fright bol dlhé roky považovaný za "stratený" film, pretože nebol vysielaný a nedal sa zohnať na VHS ani DVD formáte. Roku 2009 bol však reštaurovaný a premietaný v austrálskych kinách, kde vyvolal značný ohlas. Už na premiére v Cannes roku 1971 bol však režisér Kotcheff nominovaný na cenu Golden Palm Award a samotný film vyvolal značnú vlnu záujmu po celom svete. Jeden z najlepších súčasných režisérov Martin Scorsese o tomto filme tvrdí, že "je veľmi, veľmi znepokojivý", a že sa divákom vizuálne, atmosféricky, dramaticky a psychologicky dostane až pod kožu. Viacerí kritici ho dnes považujú za jeden z najlepších, ak nie najlepší austrálsky film. Wake in Fright však nezožal iba pozitívne ohlasy.


Film vďaka svojej tematike, realizmu a surovým scénam vyvolal aj vlny kontroverzie a odporu. Jednalo sa hlavne o scénu, v ktorej partia opitých mužov spolu s učiteľom Grantom vyráža na večerný lov kengúr. V tejto scéne totiž reálne boli viaceré kengury zastrelené lovcami, ktorých si režisér najal. Tí sa tak odviazali, že si lov vskutku užívali naplno a celý štáb natáčanie tejto scény, ktoré trvalo hodiny, veľmi vyčerpalo. Ranené kengury pritom poskakovali a krvácali a producent pri natáčaní dokonca odpadol po tom, čo videl, ako sa jedno zviera po výstrele doslova rozprsklo. Niektorí diváci taktiež údajne pri tejto scéne opúšťali kiná. Vynímajúc túto časť filmu, Wake in Fright dodnes nestráca na svojich kvalitách a určite sa radí medzi temné, znepokojivé austrálske filmy, ktoré sa divákom zapíšu do pamäti.



Celý film je dostupný aj na YouTube:



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára