pondelok 14. marca 2016

Buffalo '66 (1998)

(ne)Sympatický antihrdina, ktorý nemá čo stratiť, a životom znudená dievčina, ktorá sa chtiac-nechtiac stáva pomocníkom v pláne jeho pomsty, sa náhodne stretávajú a divákom predvádzajú, že život a jeho tragikomické zvraty môžu byť až bizarne zábavné.

Billy Brown (Vincent Gallo) sa po piatich rokoch nevinne v base vracia do reálneho života. Jeho kroky vedú do tanečnej školy, kde sa náhle rozhodne uniesť mladé dievča menom Layla (Christina Ricci), ktoré má na návšteve jeho rodičov predstierať, že je jeho žena. Layla je však so svojím únosom vcelku zmierená a je zjavné, že s Billym súcití. Ten však o ňu nejaví väčší záujem, pretože je rozhodnutý pomstiť sa hráčovi amerického futbalu Scottovi Woodovi, kvôli ktorému Billy prehral veľkú sumu peňazí. Peniaze však svojmu nebezpečnému "nadriadenému" (Mickey Rourke) nedokázal vrátiť, a tak, aby sa vyhol najhoršiemu, musel nakoniec kvôli inému zločinu krivo svedčiť proti sebe samému v prospech vinníka. Layla si však konečne raz v živote pripadá, že sa okolo nej niečo deje, a tak Billyho nehodlá tak skoro opustiť a snaží sa dostať do jeho depresívnej a osamelej duše...


Debut herca a režiséra Vincenta Galla s názvom Buffalo '66 z roku 1998 je film vskutku podivný a unikátny. Už samotný vizuálny štýl plný vyblednutých farieb, ktorý pôsobí ako zo 70-tych rokov, dáva filmu špecifickú atmosféru a odlišuje ho od iných. Film sa odohráva v Gallovom rodnom meste Buffalo (ako inak) v ponurých zimných mesiacoch. Postavy a scény, zvlášť návšteva Billyho rodičov, pôsobia komicky a drsne zároveň, a divák miestami nemusí vedieť, či sa skôr smiať, alebo plakať. Dej je miestami náhle prerušovaný flashbackmi z minulosti či scénami spevu a tanca, kedy sa postavy naplno a priamo pod reflektormi oddávajú svojim emóciám. Zvlášť za zmienku stojí herecký výkon Christiny Ricci, ktorá svoju rolu stvárnila brilantne, úprimne a s jednoduchosťou flegmatickej dievčiny, ktorú hrala. Aj napriek tomuto faktu sa však zaprisahala, že s Gallom už nikdy film natáčať nebude, keďže sa k nej správal v reále takmer tak isto, ako aj v samotnom filme, a nazval ju "bábkou", ktorá spraví všetko čo jej sám povie. Podobne to bolo aj s ďalšími hercami, ktorých Gallo zrejme presvedčil, že drzosť a egocentrizmus mu nie sú cudzie.

Odhliadnuc od Gallovej persony a vzťahov k hercom sa Buffalo '66 nakoniec stal úspešným filmom. Kritici často oceňovali jeho originalitu a prirovnávali ju k "jazzovej improvizácii". Dnes je označovaný ako jeden z najlepších nezávislých filmov. Často omieľané konvencie v tomto filme budete hľadať zbytočne. Gallo so svojím debutom presviedča, že písať scenáre a točiť vie (aspoň po svojom), a preto sa táto bizarná love story určite radí medzi filmy, ktoré stojí za to vidieť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára