utorok 22. marca 2016

Martin Dupont

Francúzska hudobná scéna bola po utíchajúcej punkovej explózii na začiatku 80-tych rokov naozaj zaujímavá. O tom svedčí aj kapela Martin Dupont, ktorá existovala síce krátko, no vo svojej originálnej experimentálnej hudbe zanechala inšpiráciu pre ďalšie dekády a kapely, ktoré s nimi prišli.

Martin Dupont vznikli roku 1982 v Marseille, čo bolo obdobie, kedy sa aj vo Francúzsku k moci plne dostával post-punk a rôzne odnože new wave hudby. Zakladateľmi boli Alain Seghir, Brigitte Balian a Catherine Loy. Prvý album s názvom "Just Because" vydáva kapela roku 1984 pod vydavateľstvom Facteurs D'Ambience, ktoré sám Seghir pomáhal založiť. Na tomto albume je počuť synthpopové melódie, ktoré tou dobou boli značne populárne vo viacerých krajinách, spolu s melancholickým coldwave žánrom, známym hlavne na francúzskej scéne. Po tomto albume sa ku kapele pripája ďalšia muzikantka Beverley Jane Crew. Alain Seghir, ktorý v tom čase chodil s Catherine Loy, si s Beverley onedlho začal, a tak po niekoľkých ďalších koncertoch a nezhodách Catherine z kapely odchádza.


Rok na to vychádza druhý album "Sleep Is A Luxury" a taktiež kazeta s piesňami z rokov 1981 - 1983, ktorá bola distribuovaná zdarma. Posledným albumom bol "Hot Paradox" z roku 1987, po ktorom sa onedlho kapela rozpadla a na dlhé roky upadla do zabudnutia. S príchodom internetu ju však fanúšikovia okolo roku 2000 znova objavili a oprášili tak ich zašlú slávu. Hudba Martin Dupont je zaujímavá svojím originálnym štýlom "minimal wave", v ktorom spája mužské aj ženské vokály a využíva okrem elektronických nástrojov aj saxofón či klarinet. Po cca 20 rokoch vydavateľstvo Minimal Wave vydalo na vinyl roku 2008 limitovanú kompiláciu piesní "Lost And Late". Rok na to francúzsky label Infrastition taktiež vydáva boxset s rôznymi bonusmi a nevydanými piesňami, čo kapele po rokoch v zabudnutí nakoniec dáva kultový status.










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára