streda 4. mája 2016

Images (1972)

Neschopnosť rozlíšiť to, čo je skutočné a to, čo je len zdanlivé, je vo filme Images od režiséra Roberta Altmana hlavným a najzaujímavejším prvkom. Roku 1972 Altman preniesol jesennú náladu írskeho izolovaného vidieka plného schizofrénie a paranoje v mysli psychicky narušenej ženy na plátna kín a skalným filmovým fanúšikom sa tak zapísal do pamäte napínavým psycho thrillerom, ktorý neradno pozerať s mamou.

Cathryn (Susannah York) je spisovateľka detských knižiek, s ktorou to ide psychicky rapídne dolu. Svojho manžela Hugha (René Auberjonois) začne po podivných telefonátoch do ich bytu podozrievať z nevery, a tak sa dvojica vyberá na pobyt do osamelého domu na vidiek, kde sa má Cathryn trocha dať dokopy. Hneď od začiatku sa však veci skôr zhoršujú. V prázdnom dome Cathryn vída a zhovára sa so svojím bývalým milencom Reném (Marcel Bozzuffi), ktorý však zomrel už dávnejšie. Onedlho sa objavuje aj známy jej manžela Marcel (Hugh Millais), ktorý ju začne obťažovať a dávať jej rôzne návrhy. Cathryn sa pri tom všetkom aj neustále stretáva sama so sebou, pričom si neustále recituje pasáže z jej detskej knihy, ktorú píše. Jej psychický stav sa tak stále viac zhoršuje a Cathryn už nevie rozlíšiť, čo je skutočné a čo je len výplod jej chorej mysle...


Takisto ako je to s Catherine Deneuve a jej postavou Carol v kultovom "Repulsion" od Romana Polanského, aj Cathryn z Images sa už od začiatku topí v bizarných stavoch psychickej choroby, konkrétne schizofrénie. Uteká pred svetom, pričom je ťažké povedať, čo ju viac ničí: realita, pred ktorou chce uniknúť, alebo izolácia, do ktorej upadá? Aby aspoň čiastočne unikla pred vlastnými prízrakmi, píše príbehy pre deti. Altman do filmu zakomponoval skutočnú detskú knižku od Susanny York s názvom "In Search of Unicorns", ktorú v tej dobe písala, a ktorá dotvára celkovú snovú atmosféru filmu. Cathryn si však svoju prázdnotu vypĺňa ilúziami a preludmi, ktoré sú dôsledkom jej psychického stavu.


Altman vo filme vybudoval doslova "schizofrenickú" atmosféru, pomocou ktorej divákom ponúka mnohoznačné vnímanie a nabáda ich, aby si sami zložili skladačku v podobe deja a skutočného progresu filmu. S prekrúcaním reality sa pohral dokonca aj pri výbere mien pre postavy - tie sú všetky poprehadzované s reálnymi menami hercov. Film si po vydaní vyslúžil pozitívnu kritiku hlavne po technologickej stránke; ospevovaná bola hlavne práca s kamerou a scénami, ktoré vedeli zamotať hlavu. Herecké výkony taktiež stoja za povšimnutie. Susannah York v roli Cathryn spočiatku svoje psychické stavy a emócie berie s rezervou, avšak s postupom deja sa jej všetko vymyká z rúk a zúfalo sa snaží bojovať so svojimi preludmi. Na Cannes jej roku 1972 táto rola nakoniec vyniesla aj ocenenie za najlepšiu herečku. Images je teda film s nádychom temného surrealizmu, ktorý otriasa logikou všedných vecí a znepokojivo ukazuje život psychicky chorého človeka. Mnoho (zdravých) ľudí ho nemusí pochopiť na prvýkrát a niekto možno vôbec. Záleží len od toho, ako si zložíme skladačku.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára