piatok 6. mája 2016

Rich Kids

Po tom, čo roku 1977 basgitarista Glen Matlock opustil (čiže bol vykopnutý) narastajúcu slávu Sex Pistols, neváhal a snažil sa založiť si vlastnú kapelu a mal v tom jasno - mala sa volať Rich Kids. Jediným problémom bolo zohnať dobrého speváka, ktorý by dokázal udržať tóninu. Týmto spevákom sa onedlho stal Midge Ure, ktorý s Matlockom zdieľal nadšenie pre kapely ako Small Faces či The Who, a kapela bola čoskoro na svete, pripravená na pestrej britskej scéne preraziť.

Na gitare v Rich Kids zakotvil 17-ročný Steve New a na bicie bubeník Rusty Egan, ktorý neskôr založil Visage. Príležitostným hráčom bol aj Mick Jones, neskôr z The Clash, ktorý s kapelou hrával naživo. Koncom roka 1977 sa už Rich Kids objavili aj v rádiu, kde ich púšťal John Peel. Január 1978 znamenal pre kapelu úspech v podobe ich prvého singlu rovnakého názvu, ktorý sa dostal na 24. miesto v rebríčku UK Charts. To prilákalo pozornosť médií a netrvalo dlho, keď sa kapela objavila v show Top of the Pops a iných podobných, kde vystupovala. Onedlho vychádza druhý singel "Marching Men", ktorý mal podporiť ich nadchádzajúci album.

Matlock a New toho istého roku zároveň zakladajú krátko existujúcu kapelu Vicious White Kids, v ktorej spevákom nebol nikto iný ako Sid Vicious. Spolu tak nahrali niekoľko pesničiek, ktoré predstavovali covery známejších kapiel, až kým sa Sid onedlho nepredávkoval heroínom. Po návrate k Rich Kids vyšiel v auguste 1978 album pod názvom "Ghosts of Princes in Towers" a neskôr sa v rebríčku dostal na nie príliš dobré 51. miesto. Kapela na ňom kombinuje chytľavé melódie s punkom a vytvára tak unikátny zvuk, ktorý dodnes predstavuje ukážkový príklad power popu 70-tych rokov.

Ku koncu roka kapela aktívne vystupuje a postupne pripravuje pesničky na druhý album. Ure a Egan však pri nahrávaní nových vecí chceli experimentovať a používať klávesy, zatiaľ čo Matlock a New chceli ostať pri klasickom zvuku, čo rýchlo viedlo ku konfliktom. To potom viedlo k tomu, že členovia sa rozhodli kapelu rozpustiť a ísť každý svojou cestou. New onedlho založil neskôr populárnu kapelu 80-tych rokov Visage, zatiaľ čo Ure sa stal novým spevákom Ultravox po tom, čo odišiel John Foxx. New zomrel roku 2010, krátko po tom, čo mali Rich Kids reunion koncert. Na začiatku roku 2016 sa však objavili správy, že Rich Kids budú hrať s The Professionals v máji v Londýne.










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára