sobota 14. mája 2016

Satan's Rats

Rok 1977 znamenal slávu pre viacerých britských hlodavcov, z najznámejších asi The Boomtown Rats. Na druhej strane tu však boli aj tí temnejší, upísaní samotnému peklu. Pochádzali z Eveshamu, boli telom i dušou úplní chuligáni a volali sa Satan's Rats.

Kapela vznikla na začiatku roku 1977 v zložení Paul Rencher - spev; Steve Eagles - gitara/vokály; Sharpie - basa a Clint Driftwood - bicie. Už v marci spolu hrali prvýkrát naživo v Bretforton Village Hall, po čom však Sharpie odišiel a bol nahradený Royom Wilkesom. V tomto zložení onedlho nahrali prvé demo so šiestimi pesničkami, medzi inými napríklad "Tin God", "Year of the Rats" alebo "Punk Rock Gig", ktoré ich neskôr viac preslávili. Driftwood onedlho spoza bubnov odišiel, údajne na otcovo naliehanie, ktorý nechcel, aby jeho syn hral v punkovej kapele. Na jeho miesto nastúpil Olly Harrison a lineup pekelných krýs bol na svete.

V lete už kapela vystupovala na koncertoch a festivaloch spolu s kolegami ako The Killjoys alebo Suburban Studs. Následne sa upísali vydavateľstvu DJM Records a v novembri vydali debutový singel "In My Love For You", ktorý produkoval kapelou nie príliš obľúbený (pozér) Rikki Sylvan z kapely Rikki & The Last Says of Earth. Nahrávanie totiž neprebiehalo veľmi veselo a kapela Sylvana znenávidela. Vďaka názvu singlu, ktorý znel oproti reálnemu zvuku kapely ako uspávanka pre zaľúbených teenagerov, sa singel nestretol takmer so žiadnym záujmom. Nie príliš podarená kampaň "Never Mind The Sex Pistols Here's Satan's Rats" taktiež kapele veľmi neprospela. Iróniou však bolo, že Satan's Rats hrali na jednom koncerte s Pistols, čo im nakoniec prinieslo viac fanúšikov, ktorí boli zvedaví a plní očakávaní.


Prišiel rok 1978 a s ním singel "Year of the Rats", ktorý už poslucháčom viac zapasoval do uší a dokazoval, že kapela vie nahrať solídne pesničky. Chytľavé refrény a zaujímavejšie texty si rýchlo našli svojich fanúšikov a krátko na to nasledoval singel výstižne nazvaný "You Make Me Sick". Satan's Rats však akosi stále nemali vybudovanú svoju identitu, a tak sa niektorí členovia rozhodli, že Wilkes ide z kapely preč. Jeho miesto na base zastúpil Dave Sparrow, po čom kapela vyrazila na katastrofické turné s ich nepriateľskou kapelou Rikki & The Last Says of Earth. Po niekoľkých ďalších koncertoch a dvoch ďalších štúdiových demách z roku 1979 boli všetci z Rencherovho "punkového šaškovania" už akosi unavení, a tak sa ho rozhodli z kapely vyhostiť. Jeho miesto zastúpila speváčka Wendy Wu a zo Satan's Rats sa stali neskôr relatívne úspešní The Photos, ktorí však už od punku prešli k new wave. Satan's Rats majú na konte teda len nejaké single a EP-čka, ktoré sú vydané na kompilácii "What A Bunch Of Rodents".










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára